Dancing Fingers, Moving Brain

rosas

Om antwoorden te vinden op de vraag, hoe spelen we eigenlijk piano, zijn belangrijke invalshoeken beweging, ritme en hersenen. Is het wel effectief om met een nieuw stuk meteen achter de piano te beginnen, of kun je beter eerst het ritme voelen, ervaren, de beweging van de muziek begrijpen. Emile-Jacques Dalcroze hield zich 100 jaar geleden al met dit soort vragen bezit, omdat hij vond dat de conservatoriumopleiding niet het beste in studenten naar boven haalde. Ik vind het daarom zinvol zijn model en methode (Dalcroze Eurythmics) uitgebreid te bestuderen.

Een belangrijke inspiratiebron om meer van beweging in muziek te leren begrijpen, is de dans. Dansers en choreografen zijn natuurlijk de bewegingsdeskundigen bij uitstek. Voor musici is het daarom interessant te verdiepen in bewegings- en leerstrategieen van de discipline dans.

Een mijlpaal in de dans, en in de samenwerking tussen dans en muziek wordt gevormd door Rosas danst Rosas van choreograaf/danseres Anne Teresa De Keersmaeker en componist Thierry De Mey.

Op 26 oktober in Turnhout, Belgie. De Warande.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oQCTbCcSxis[/youtube]