Biografie

Docenten | Repertoire | Persquotes

Tamara Rumiantsev studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij de Noorse pianist Håkon Austbø, en sloot de opleiding Uitvoerend Musicus cum laude – tien met onderscheiding –  af. Bij Tatiana Nikolaeva, leerlinge van de grote Russische pedagoog Goldenweiser, en bij Germaine Mounier, volgde zij masterclasses aan het Mozarteum in Salzburg. Al jong nam ze ook deel aan een masterclass van Peter Feuchtwanger, wiens opvattingen over pianotechniek haar bijzondere interesse wekte.

Ze vervolgde haar studie in Londen aan het Royal College of Music bij kamermuziek-specialist Yonty Solomon en in New York bij pedagoge Nina Svetlanova (leerling van Heinrich Neuhaus) en de Russisch-Amerikaanse pianiste Bella Davidovich. De studies werden mogelijk gemaakt door beurzen van The British Council, het VSB-fonds en het Prins Bernhard Fonds. In de VS was ze laureaat in het St. Charles World Piano Competition (1995), waarna ze haar debuut met orkest maakte in het pianoconcert van Schumann. Terug in Nederland voltooide ze tevens de studies Muziekwetenschap en Theorie der Muziek, beide in Utrecht.

In Nederland maakte ze in 2002 haar debuut in de Kleine zaal van het Concertgebouw, met zowel kamermuziek als solorepertoire. In 2004 voerde ze op verschillende locaties met het Noord Nederlands Orkest de beide pianoconcerten van Ravel uit.

Naast het ‘klassieke pianorecital’ is Tamara al vanaf 1998 bezig met lecture-recitals, programma’s met minimal-music, toelichtingen, eigen bewerkingen en transcripties, optredens op aparte locaties en met multi-media. Naast diverse radio- en televisie-opnames, maakte zij als soliste cd’s voor o.a. Briljant Classics en Emergo Records met zeer uiteenlopende muzikale stijlen. Zoals bijvoorbeeld werk van Simeon ten Holt, van de Spaanse componist Antonio Soler, van Haydn, Schubert, Chopin, Rachmaninoff, Scriabin, Debussy, Ravel en Chiel Meijering.

Behalve met solo-repertoire houdt Tamara zich veel bezig met kamermuziek, pianoduo en liedbegeleiding. Ze werkt in een interdisciplinair project ten behoeve van kindervoorstellingen met danser/choreograaf Erik van Duijvenbode en ontwerper Willemijn Schellekens.

In 2011 richtte ze stichting Concerts2Connect op. Deze stichting legt de link tussen artistieke en maatschappelijke projecten, bijvoorbeeld door de organisatie van benefietconcerten en -activiteiten ten behoeve van goede doelen.